Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης
Ο σκοπός ενός μέσου είναι να παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τις τρέχουσες ειδήσεις, τις gossip ειδήσεις, τη μόδα, τον πολιτισμό, τις δημόσιες σχέσεις και τα πιο πρόσφατα gadgets στην αγορά. Μερικοί από τους ρόλους των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία είναι:
- Επικοινωνία
- Εκδηλώσεις
- Ψυχαγωγία
- Διαφήμιση
- Κοινωνικοποίηση
- Ενημέρωση για προϊόντα
Σήμερα, τα μέσα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και επηρεάζουν την κοινωνία με πολλούς τρόπους. Έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν μαζικές κινητοποιήσεις και να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λάβουν πληροφορίες για πολλά ζητήματα , να διαμορφώσουν απόψεις και να κρίνουν διάφορα θέματα. Είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία κρατούν ενήμερους τους ανθρώπους για όσα συμβαίνουν γύρω τους και τον κόσμο και ο καθένας επωφελείται από αυτή την ενημέρωση.
Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης σε μια δημοκρατική κοινωνία (Shea, 1998) είναι να ενημερώνουν το κοινό για το τι συμβαίνει:
- Ενημέρωση για τις δημοκρατικές επιλογές μέσω της αποσαφήνισης περίπλοκων ζητημάτων
- Ενθάρρυνση διεξαγωγής δημόσιων συζητήσεων που ενισχύουν την συμμετοχικότητα των πολιτών για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων
- Αποκάλυψη καταχρήσεων, πίεση για τη διόρθωσή τους.
- Επαγρύπνηση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης για ανθρωπιστικούς σκοπούς/αδικίες
- Παραχώρηση χώρου για πολιτικό πλουραλισμό και διατύπωση διαφορετικών απόψεων/ ιδεολογικών προσεγγίσεων για ορισμένα ζητήματα μέσω της διαφήμισης
- Διατήρηση διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών και της κοινής γνώμης, παραχώρηση στους πολιτικούς ενός μέσου για να εξηγούν τις πολιτικές τους αποφάσεις/θέσεις στους πολίτες και να οικοδομούν την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα αμερόληπτο μέσο δεν είναι ούτε εφικτό ούτε κάτι το οποίο επιδιώκεται. Οι περισσότερες εφημερίδες έχουν πολιτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η διάκριση μεταξύ γεγονότων και απόψεων, αναφορών και αναλύσεων. Αυτό είναι το σημείο όπου οι ικανότητές μας για την γνώση των μέσων ενημέρωσης κάνουν τη διαφορά.
Σίγουρα, τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν την οπτική των ανθρώπων. Η υπερβολική παρέμβαση των ΜΜΕ σε όλα τα θέματα προκαλεί ανησυχία. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να θεωρηθούν ως ο “φύλακας” της πολιτικής δημοκρατίας.
Πηγή: Όποιος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης, ελέγχει το μυαλό. (Quotes, nd)
Το απόσπασμα μιλά για τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι, η κυβέρνηση και οποιοσδήποτε άλλος που έχει τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, «ελέγχει» το μυαλό μας επηρεάζοντας τις σκέψεις και τις απόψεις μας για ορισμένα θέματα. Αυτοί οι δημοσιογράφοι των μέσων ενημέρωσης συχνά βάζουν αρνητικά ή θετικά “φίλτρα” σε διαφορετικά θέματα για να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου προκειμένου να σκεφτόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο ή στυλ.