Γιατί δεξιότητες γραμματισμού των μέσων ενημέρωσης;
Ο γραμματισμός των μέσων ενημέρωσης είναι
η ικανότητα αναγνώρισης διαφορετικών τύπων μέσων ενημέρωσης και κατανόησης των μηνυμάτων
που φέρουν.
Οι νέοι λαμβάνουν τεράστιο όγκο πληροφοριών από ένα ευρύ φάσμα πηγών, πέραν των παραδοσιακών μέσων (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και περιοδικά) των περισσότερων
ενηλίκων. Υπάρχουν γραπτά μηνύματα, memes, viral βίντεο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βιντεοπαιχνίδια, διαφημίσεις και πολλά άλλα.
Εστίαση: Όλα τα μέσα έχουν τα εξής κοινά:
- Κάποιος τα δημιούργησε
- Δημιουργήθηκαν για κάποιο λόγο
- Η κατανόηση ότι η λογική είναι η βάση του γραμματισμού των μέσων ενημέρωσης
Η ψηφιακή εποχή έχει διευκολύνει την δημιουργία μέσων ενημέρωσης για τον καθένα. Δεν γνωρίζουμε πάντα ποιος δημιούργησε κάτι, γιατί το έφτιαξε και αν είναι αξιόπιστο. Αυτό καθιστά την διδασκαλία και εκμάθηση του γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης δύσκολη. Παρ 'όλα αυτά, ο γραμματισμός των μέσων ενημέρωσης είναι μια βασική δεξιότητα στην ψηφιακή εποχή. Πιο συγκεκριμένα, μας βοηθά να:
Μάθουμε να σκεφτόμαστε κριτικά. Καθώς οι νέοι αξιολογούν τα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να αποφασίσουν αν τα μηνύματα έχουν νόημα, γιατί περιλαμβάνονται ή παραλείπονται ορισμένες πληροφορίες και ποιες είναι οι βασικές ιδέες. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν παραδείγματα για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια, μπορούν να σχηματίσουν μια γνώμη για τις πληροφορίες που διαβάζουν με βάση τις γνώσεις που έχουν ήδη.
Γίνουμε έξυπνοι καταναλωτές προϊόντων και πληροφοριών. Ο γραμματισμός στα μέσα ενημέρωσης βοηθά τους νέους να μάθουν πώς να καθορίζουν εάν κάτι είναι αξιόπιστο. Τους βοηθά επίσης να καθορίσουν την "πρόθεση πειθούς" της διαφήμισης και να αντισταθούν στις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι έμποροι για να πουλήσουν προϊόντα.
Αναγνωρίσουμε την άποψη κάποιου. Κάθε δημιουργός έχει μια προοπτική. Ο εντοπισμός της άποψης ενός συγγραφέα βοηθά τους νέους να εκτιμήσουν διαφορετικές απόψεις. Βοηθά επίσης στην τοποθέτηση πληροφοριών στο πλαίσιο αυτού που ήδη γνωρίζουν - ή νομίζουν ότι γνωρίζουν.
Δημιουργήσουμε μέσα ενημέρωσης με υπευθυνότητα. Αναγνωρίζοντας τη δική μας άποψη, και εκφράζοντας αυτό που θέλουμε να πούμε, με τον τρόπο που θέλουμε να το πούμε, κατανοώντας ότι τα μηνύματά μας έχουν αντίκτυπο είναι το κλειδί για την αποτελεσματική επικοινωνία.
Προσδιορίσουμε το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στον πολιτισμό μας. Από τις ειδήσεις που αφορούν διασημότητες, τα εξώφυλλα περιοδικών μέχρι τα memes, τα ΜΜΕ μας δίνουν πληροφόρηση, διαμορφώνουν την κατανόησή μας για τον κόσμο και μας υποχρεώνουν ακόμη και να ενεργήσουμε ή να σκεφτούμε με συγκεκριμένους τρόπους.
Κατανοήσουμε τον στόχο του συγγραφέα. Τι θέλει ο συγγραφέας να κρατήσουμε από ένα κείμενο πληροφόρησης; Είναι καθαρά ενημερωτικό; Προσπαθεί ο συγγραφέας να μας αλλάξει γνώμη ή να μας παρουσιάσει νέες ιδέες που δεν έχουμε ακούσει ποτέ; Όταν οι νέοι καταλάβουν τι είδους επιρροή έχει κάτι, μπορούν να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές.