Τι είναι η διαδικτυακή παρουσία;


Ο όρος πρέπει να γίνεται κατανοητός τόσο θεωρητικά όσο και σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο σας βλέπει γενικά ο ψηφιακός κόσμος καθώς και ο τρόπος με τον οποίο βλέπετε εσείς τον εαυτό σας. Λέγεται ότι υπάρχει ένα χάσμα εάν τα δύο δεν ευθυγραμμίζονται. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε αργότερα.

Όσον αφορά το πιο συγκεκριμένο πλαίσιο του όρου, η παρουσία συνεπάγεται όλο το διαδικτυακό περιεχόμενο που σχετίζεται με εσάς. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως περιεχόμενο που έχει αναρτηθεί ή δημοσιευτεί από εσάς κ.τ.λ. Περιλαμβάνει επίσης το περιεχόμενο που ακολουθείτε κοινοποιείτε ή στο οποίο εμπλέκεστε γενικότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ενέργειες αυτές συνδέονται με την ιδέα του ψηφιακού αποτυπώματος. Σύμφωνα με αυτήν την έννοια, η διαδικτυακή παρουσία συνεπάγεται κάθε πιθανό σύνδεσμο προς εσάς και περιλαμβάνει κάτι που εσείς ο ίδιος δημιουργήσατε και δημοσιεύσατε μέχρι ακόμα και κάτι που απλώς είδατε. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικτυακή παρουσία σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ψηφιακούς πολίτες. Ας πάρουμε δύο παραδείγματα, αυτό του στενού σας φίλου και αυτό των ανθρώπων του μάρκετινγκ στο διαδίκτυο.  

Όσον αφορά τους φίλους σας, συνήθως ασχολούνται μόνο με πράγματα που δημοσιεύσατε και σε μικρότερο βαθμό με περιεχόμενο που μοιραστήκατε. Η παρουσία σας γι' αυτούς περιορίζεται λίγο πολύ συνήθως μόνο σε αυτά. Θα τα συνδυάσουν με πράγματα που ήδη γνωρίζουν για εσάς, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ψηφιακών όσο και των φυσικών αλληλεπιδράσεων. Η διαδικτυακή παρουσία σας τότε θα καθορίζεται από ένα συνονθύλευμα αυτών των στοιχείων και των ψηφιακών σας αλληλεπιδράσεων και αυτές θα έχουν μικρότερη βαρύτητα από τις φυσικές σας αλληλεπιδράσεις.  

Για τους ανθρώπους του μάρκετινγκ στο διαδίκτυο, ωστόσο, θα απαιτηθεί πλήρης ανάλυση του ψηφιακού αποτυπώματός σας. Θα μπορούν να δουν τι δημοσιεύσατε και τι μοιραστήκατε, αλλά και τις σελίδες που επισκεφτήκατε καθώς και το πόση ώρα βλέπατε τις σελίδες αυτές. Θα εξετάσουν επίσης τις πρόσφατες αγορές σας και θα προωθήσουν τις επιλογές σας στους φίλους σας και στον γενικό κοινωνικό σας κύκλο. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να δημιουργήσουν μια όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα για εσάς ως καταναλωτή. Αυτό θα βοηθήσει να προσαρμόσουν το μήνυμα και τις προσφορές τους σε εσάς.

Φυσικά, αυτό γίνεται, τουλάχιστον με νομοταγείς επαγγελματίες του μάρκετινγκ διατηρώντας την ανωνυμία σας. Αυτό σημαίνει ότι ένας αλγόριθμος έχει πρόσβαση σε δεδομένα από όλους τους διαθέσιμους ιστότοπους που συνδέονται με τον λογαριασμό σας πάντα σε συνάρτηση με τη σημείωση απορρήτου αυτού του λογαριασμού και τις ρυθμίσεις cookies. Γι' αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα σε αυτές τις συμφωνίες χρήστη. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η διαδικασία είναι ανώνυμη και το λογισμικό στέλνει το ίδιο μήνυμα και κάνει προσφορές σε άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.