Topic outline
-
Importanța prezenței online și a comunicării este crucială în zilele noastre, în secolul 21 care ne provoacă permanent cu avansarea rapidă a tehnologiilor.
Acest curs conține 5 module. Te invităm să parcurgi materialele cursului, să fii activ pe forum și să răspunzi la testele de verificare. După ce ai parcurs toate etapele, poți descărca certificatul de absolvire a cursului.
Îți dorim succes!
-
Faceți clic mai sus pentru a citi și descărca Ghidul practic Moodle pentru cursanți și formatori.
-
-
Modulul "Prezență online și comunicare" este foarte important. Acesta se referă la competențele legate de comunicarea online și interacțiunea cu ceilalți prin intermediul spațiilor sociale virtuale.
Din ce în ce mai mulți oameni își petrec o mare parte din viață online din multe motive care depășesc sfera muncii și a divertismentului. Menținerea unei prezențe online active devine, pe rând, din ce în ce mai importantă atât în ceea ce privește munca, cât și viața personală. A ști cum să comunici și cum să abordezi problemele legate de profilul virtual, precum și de imagine, se numără printre cele mai importante eSkill-uri pe care oamenii, în special tinerii, ar trebui să le stăpânească.
Manualul educațional privind cetățenia digitală al Consiliului Europei definește prezența online:
"... modul în care îți menții prezența online și se extinde la calitățile tale personale și interpersonale care te ghidează în menținerea reputației și identității tale digitale. Amploarea și calitatea prezenței dvs. online pot fi găsite printr-o căutare online folosind numele dvs. sau alte informații de identificare personală. În funcție de tipul de comunicări în care v-ați implicat, prezența dvs. electronică poate fi negativă sau pozitivă și, în funcție de abilitățile dvs. sociale și cognitive de a vă construi reputația digitală, acest lucru vă poate stimula sau împiedica, de asemenea, prezența electronică."
De asemenea, în acest context, comunicarea este definită ca:
"... interacțiuni, idei, imagini, videoclipuri și informații pe care le împărtășești cu alții prin intermediul spațiilor sociale virtuale. Evident, comunicările pot fi atât offline, cât și online, iar comunicările online se pot revărsa asupra celor offline și viceversa...".
Luate împreună, prezența online și comunicarea sunt efectiv două părți care formează un întreg. Una o va afecta pe cealaltă și viceversa, deoarece, în funcție de stilul de comunicare pe care îl utilizați, e-prezența dvs. va fi privită într-o anumită lumină, în timp ce modul în care aspirați să fiți privit va afecta modul în care alegeți să comunicați. Acest lucru este foarte important, deoarece combinarea celor două va însemna persoana online sau un fel de avatar, care nu este întotdeauna aceeași cu persoana fizică.
Ca atare, cursul va transmite participanților acele abilități necesare pentru a îndeplini această competență. Acesta îi va învăța pe cursanți cum să își optimizeze prezența electronică, îmbunătățind în același timp competențele generale de comunicare. De asemenea, va instrui cursanții cu privire la modul de abordare strategică a e-prezenței și a comunicării și le va insufla un sentiment de moralitate netă, asigurându-se în același timp că pot rămâne în siguranță atunci când își folosesc personajele din mediul online. Cu toate acestea, rezultatele cursului nu se limitează doar la lumea digitală.
Aceste competențe au, de asemenea, numeroase efecte pozitive în lumea lor fizică. Astfel, elevii vor fi mai apți să abordeze situațiile din viața reală, fiind mai capabili să răspundă și să comunice sensul lor. În plus, ei vor putea să îndeplinească sarcinile zilnice aferente mai eficient, utilizând cele mai bune practici învățate prin acest curs și transpunându-le în lumea fizică.
Gama de subiecte abordate este largă și include teme precum:
- Ce este e-prezenţa?
- Cum diferă de prezența fizică?
- Cum se combină e-prezența și prezența fizică
- Comunicarea verbală
- Comunicarea nonverbală
- Comunicarea în era digitală
- Cum afectează comunicarea prezența electronică și invers?
- Cele mai bune practici privind optimizarea prezenței electronice și a comunicării
- Prezenţa vizuală
Folosind cunoștințele obținute în cadrul acestui curs, cursanții vor învăța cum să rămână în siguranță online și să își maximizeze rezultatele prezenței online prin optimizarea și utilizarea tehnicilor și strategiilor de comunicare.
Toate modulele urmează același stil. Acest lucru permite o familiarizare a cursanților. Se adoptă o pedagogie centrată pe cursant, în care studenții folosesc o combinație de cunoștințe anterioare și experiențe noi pentru a dezvolta noi competențe pe care le aplică în exemple din lumea reală și în situații personale.
-
View
-
FileView
-
FileView
-
ForumForum 1. Puteți să notați toate materialele relevante pe care le găsiți.
Obiective:
- Să identifici prezența online modelului tău sau a persoanei preferate
- Să oferi feedback dacă prezență online lor corespunde cu ceea ce ați avut în minte
Sarcina 1: Căută pe internet pentru a găsi un model de rol sau o persoană preferată, cum ar fi un actor.
Sarcina 2: Scrie dacă ai avut sau nu surprize.
-
Receive a grade Receive a passing grade
- Obține prima ta insignă de "Inițiator"
Dacă reusești să obții un scor de peste 50% vei fi premiat cu prima ta insignă.
-
Rezumat: Această temă se referă la elementele fundamentale ale comunicării ca și concept general. Abordează aspecte precum: ce este comunicarea, de ce este importantă, precum și tipurile de comunicare care există. Elevii sunt îndrumați să înțeleagă că îmbunătățirea abilităților de comunicare este esențială.
Principalele concluzii:
- Să înțelegi ce este comunicarea verbală, nonverbală și scrisă
- Să descoperi modurile în care acestea sunt combinate
-
Sursa: Snapshot
Rezumat: Acest subiect se referă la legătura dintre prezența online și comunicare. Abordează aspecte precum modul în care cele două interacționează, de ce este important să înțelegem relația lor, precum și explorarea efectului acestora asupra lumii fizice și a celorlalți. Cursanții sunt îndrumați să înțeleagă că prezența online și comunicarea trebuie să fie înțelese împreună.
Principalele concluzii:
- Înțelege modului în care funcționează împreună prezența online și comunicarea
- Descoperă cum să le combini
-
Sursa: Snapshot
Rezumat: Acest subiect se referă la modul în îți poți îmbunătăți prezența online. Abordează subiecte precum cele mai bune practici în domeniu, care este diferența dintre prezența vizuală și cea non-vizuală, precum și explorarea efectului reciproc al acestora. Studenții sunt îndrumați să înțeleagă că prezența lor electronică ar trebui să ia o direcție strategică.
Principalele concluzii:
- Înțelegerea comunicării verbale, nonverbale și scrisă
- Descoperirea modurile în care acestea sunt combinate
-
Sursa: Snapshot
Rezumat: Această temă se referă la elementele fundamentale ale prezenței online și ale siguranței comunicării în general. Abordează aspecte precum modul în care se poate rămâne moral și evita comportamentele necorespunzătoare online, precum și exploatarea tipului de remedii de care se poate dispune pentru sine sau pentru alții. Cursanții sunt îndrumați să înțeleagă esențialitatea cunoștințelor.
Principalele concluzii:
- Înțelegi cum să rămâi în siguranță și să-i protejezi pe ceilalți
- Descoperi modalitățile prin care poți face acest lucru
-
Ai ajuns la finalul cursului.
Felicitări pentru parcurgerea modulelor de curs online!
Link-ul: "Descarcă certificatul de absolvire a cursului Prezență online și comunicare", va fi disponibil după îndeplinirea condițiilor de mai jos.
-
Recunoaștere. Această lucrare a beneficiat de finanțare din partea Comisiei Europene în cadrul Acordului de Grant 2019-3-RO01-KA205-078053, proiectul de parteneriat strategic ERASMUS+ "Parteneriat strategic pentru dezvoltarea resurselor educaționale deschise pentru predarea cetățeniei digitale - DIGCIT".
Disclaimer. Sprijinul acordat de Comisia Europeană pentru realizarea acestei publicații nu constituie o aprobare a conținutului, care reflectă doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi considerată responsabilă pentru orice utilizare care ar putea fi dată informațiilor conținute în această publicație.
Drepturi de autor: CC BY. Această licență permite reutilizatorilor să distribuie, să remixe, să adapteze și să construiască pe baza materialului în orice mediu sau format, atâta timp cât recunoașterea este acordată creatorului. Licența permite utilizarea comercială. © 2020 - 2022 Consorțiul DIGCIT