Εισαγωγή

Το μάρκετινγκ που πραγματοποιείται μέσα από το διαδίκτυο αγγίζει τον μέγιστο αριθμό ανθρώπων με το χαμηλότερο κόστος.  Όταν το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμα στα αναπτυξιακά του στάδια, οι άνθρωποι που δούλευαν στο μάρκετινγκ εξαρτιούνταν από τα παραδοσιακά μέσα, όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα φυλλάδια, οι πινακίδες, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.  Σήμερα, το διαδίκτυο είναι η πρωταρχική πηγή προώθησης επιχειρήσεων. Από τα προσφάτως προηγούμενα χρόνια υπήρξε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των χρηστών του διαδικτύου. Επομένως, το διαδίκτυο αποτελεί κερδοφόρο μέσο για την προώθηση μιας επιχείρησης.

Το διαδικτυακό (ή ηλεκτρονικό) μάρκετινγκ αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή διαφήμισης ή μάρκετινγκ σε έναν ιστότοπο.  Πρόκειται για έναν γενικό όρο που περιλαμβάνει τις προωθήσεις που κοινοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληρωμένες διαφημίσεις που προβάλλονται στις μηχανές αναζήτησης, κ.α. Αφού ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών του διαδικτύου μικραίνει, οι εταιρίες έχουν αλλάξει τις στρατηγικές μάρκετινγκ στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να επηρεάσουν ένα μεγαλύτερο και πιο σχετικό κοινό με μικρότερο κόστος, συγκριτικά με τις παραδοσιακές διαφημιστικές επιλογές[1].

Με τις σωστές διαδικτυακές στρατηγικές μάρκετινγκ, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκουν νέους τρόπους να ανταγωνιστούν με τις μεγάλες εταιρίες.  Ακόμα και με περιορισμένο προϋπολογισμό, οι εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν δημιουργικές και να αγγίξουν τους καταναλωτές σε κάθε στάδιο του αγοραστικού κύκλου. Είτε πρόκειται για το στάδιο όταν ο καταναλωτής κάνει αναζήτηση στο Google σκεπτόμενος μια αγορά, είτε για το τελικό στάδιο πριν από την πληρωμή, το περιεχόμενο του μάρκετινγκ προβάλλεται σε κάθε στάδιο.