Harta competențelor facilitatorului digital VET
DigiFacT abordează o lacună uriașă în comunitatea VET din Europa, lipsa resurselor digitale de învățare în predare, esențiale pentru a-i ajuta pe educatori să își dezvolte propriile competențe digitale, cu scopul final de a-și implica elevii și de a le oferi cunoștințe și competențe cheie în era digitală.
Scopul acestui raport este de a oferi o hartă a competențelor digitale necesare pentru educatorii VET în prezent, urmărind stadiul actual al educației digitale, recomandările Cadrului DigCompEdu al Comisiei Europene și concluziile anterioare ale cercetării dezvoltate în cadrul proiectului.
Cartografierea competențelor este procesul de identificare a aptitudinilor, cunoștințelor, abilităților și comportamentelor specifice necesare pentru a funcționa în mod eficient într-o anumită meserie, profesie sau post de muncă. Hărțile de competențe sunt adesea denumite profiluri de competențe sau profiluri de competențe.
În mod specific, în domeniul educației, hărțile reprezintă modul în care abilitățile și competențele sau definițiile competențelor pot fi agregate pentru a forma abilități și competențe mai cuprinzătoare sau descompuse în abilități sau competențe componente. Taxonomiile sunt hărți simple sub formă de arbori, conform IMS Reusable Definition of Competency or Educational Objective - Best Practice and Implementation Guide (Definiția reutilizabilă a competenței sau a obiectivului educațional - Ghid de bune practici și implementare)[1].
Hărțile de competențe permit definirea conținutului curriculumului în termeni de competențe interconectate, mai degrabă decât în termeni de cunoștințe, abilități și atitudini fragmentate sau disociate.
Următoarea publicație constituie o hartă a competențelor necesare oricărui educator pentru a deveni un facilitator digital și pentru a introduce abilități, platforme, procese și instrumente digitale în predarea lor pentru a îmbunătăți experiența de învățare a elevilor. Scopul acesteia este de a ajuta educatorii să înțeleagă și să evalueze competențele digitale de care au nevoie, să își identifice nevoile și lacunele și să lucreze pentru a-și îmbunătăți competențele.
Consorțiul DigiFacT a ales să utilizeze ca document de referință Cadrul de referință DigCompEdu . Cadrul european pentru competența digitală a educatorilor (DigCompEdu) este un cadru solid din punct de vedere științific care descrie ce înseamnă pentru educatori să fie competenți din punct de vedere digital. Acesta oferă un cadru general de referință pentru a sprijini dezvoltarea competențelor digitale specifice educatorilor în Europa. DigCompEdu se adresează educatorilor de la toate nivelurile de educație, de la educația preșcolară până la învățământul superior și cel al adulților, inclusiv educația și formarea generală și profesională, educația pentru nevoi speciale și contextele de învățare non-formală. [2] În domeniile educației și formării profesionale și al ocupării forței de muncă, a existat necesitatea de a avea un cadru de referință comun cu privire la ceea ce înseamnă să ai competențe digitale într-o lume din ce în ce mai globalizată și digitală.
Harta de competențe a rolului de formator al facilitatorului digital este împărțită în 6 domenii de competență, urmând structura DigCompEdu:
- Angajament profesional
- Resurse digitale
- Predare și învățare
- Evaluare
- Abilitarea elevilor
- Facilitarea competenței digitale a elevilor
Fiecare dintre ele a fost împărțită în 3 dimensiuni:
- Explicarea domeniului de competență
- Evaluarea nevoilor comunității VET din Spania, România și Turcia în domeniul specific
- Competențele specifice ale educatorilor în fiecare domeniu de competență
Harta competențelor oferă, de asemenea, abilități specifice identificate în timpul cercetării dezvoltate în cadrul proiectului în fiecare dintre domeniile de interes: Gamificare, Inteligență Artificială și Analiza datelor, se aplică în educație și formare.