Εισαγωγή

Η ψυχική υγεία ορίζεται ως μια κατάσταση ευημερίας, κατά την οποία οι άνθρωποι κατανοούν τις δυνατότητές τους, λύνουν καθημερινά προβλήματα, δουλεύουν καλά και συμβάλλουν αποτελεσματικά στα κοινά. Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει την συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία. Επηρεάζει τον τόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και δρούμε. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους, τις σχέσεις μας με τους άλλους και τις αποφάσεις μας. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση.

Η φράση «ψυχική υγεία» χρησιμοποιείται καθημερινά. Επηρεάζει τις σκέψεις και τη δράση των ατόμων, καθώς και πολλές πτυχές της ζωής, από την διαχείριση του άγχους μέχρι τη διατήρηση των σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους. Υπάρχει μεγάλο εύρος συμπτωμάτων που σχετίζονται με προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης, την έλλειψη ενέργεια, την υπερφαγία ή το αντίθετο της, την αϋπνία ή τον υπερβολικό ύπνο και την αυξημένη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Από την άλλη πλευρά. Η συναισθηματική υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος της γενικότερης υγείας. Περιλαμβάνει την επίγνωση των συναισθημάτων και την ικανότητα διαχείρισης και έκφρασης αυτών των συναισθημάτων, ανάλογα με την ηλικία. Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά υγιείς ελέγχουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής. Λαμβάνουν υπόψη τα προβλήματα και ανακάμπτουν από τα εμπόδια. Νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και αναπτύσσουν καλές σχέσεις.

Η συναισθηματική υγεία δεν σημαίνει ότι υπάρχει συνεχώς το αίσθημα της ευτυχίας. Σημαίνει ότι υπάρχει επίγνωση των συναισθημάτων. Υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά. Οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι νιώθουν άγχος, θυμό και θλίψη. Ωστόσο, γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα. Έρευνες δείχνουν ότι η συναισθηματική υγεία είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται να αναπτυχθεί, ώστε να επιτευχθεί η ευημερία και η ευτυχία.