Σε τι διαφέρει από τη φυσική παρουσία;


Ο ψηφιακός κόσμος είναι μάλλον νέος για όλους μας. Το ίδιο το Διαδίκτυο σε μια πολύ ακατέργαστη και άγνωστη στα σημερινά πρότυπα μορφή εφευρέθηκε μόλις τη δεκαετία του 1960 σε αντίθεση με τον φυσικό κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες που υπάρχουν εδώ και περισσότερο από μια χιλιετία. Ως εκ τούτου, οι κανόνες και η τήρηση του πρωτοκόλλου συμπεριφοράς στο διαδίκτυο έχουν ακόμη διαμορφωθεί και πολύ λίγα σκληρά και καθολικά πρότυπα έχουν τεθεί, σε αντίθεση με τον φυσικό κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τις καθιερωμένες κοινωνίες, η διαδικτυακή κοινωνία εξακολουθεί να διαμορφώνεται. Τα πράγματα που είναι αποδεκτά σήμερα μπορεί να μην είναι αποδεκτά σε ένα μήνα από τώρα. Αυτό παρατηρήθηκε με την εισαγωγή για παράδειγμα διάφορων κανονισμών προστασίας δεδομένων όπως ο GDPR της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικές κοινωνίες χρειάστηκαν αιώνες για να εξελιχθούν. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης υπήρχε πολύς διαθέσιμος χρόνος για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους και να διαμορφώσουν όλους αυτούς τους κανόνες και τις νόρμες που είναι πλέον μέρος της κοινωνίας των ανθρώπων. Οι κοινωνικοί κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν ενέργειες από το πώς τρώτε το φαγητό σας μέχρι το πότε πρέπει και εάν πρέπει να παντρευτείτε.

Ο ψηφιακός κόσμος ωστόσο είναι ακόμα σχετικά νέο δημιούργημα. Πέρα από αυτό, δεν περιορίζεται πραγματικά από τα γεωγραφικά σύνορα, αλλά περικλείει επί της ουσίας, την έννοια της παγκοσμιοποίησης στην πιο ακραία μορφή της. Η ψηφιακή πολιτότητα δεν περιορίζεται σε μία χώρα ή μια τοποθεσία εντός αυτής και ως εκ τούτου η κυρίαρχη κουλτούρα είναι αυτή του κόσμου στο σύνολό της με μια πολύ ευρεία έννοια. Συνεπώς, οι κοινωνικές νόρμες είναι πολύ πιο δύσκολο να καθοριστούν και πολύ πιο εύκολο να αλλάξουν.

Αν και μπορεί να ξέρετε πώς να υπάρχετε στον φυσικό κόσμο, μπορεί να μην έχετε τις δεξιότητες για να επιβιώσετε στον ψηφιακό. Στην ουσία, το να είσαι ψηφιακός πολίτης με τη  διαδικτυακή παρουσία διασύνδεσης σημαίνει να είσαι πολίτης του ψηφιακού κόσμου. Τίποτα δεν παραμένει σταθερό στο ψηφιακό κόσμο και η συνάντηση ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο σε σχέση με την παρουσία τους στο φυσικό κόσμο είναι καθημερινό φαινόμενο. Εκτός αυτού και ανάλογα με τις πλατφόρμες, η διαδικτυακή παρουσία σας, σε αντίθεση με την ψηφιακή σας παρουσία, ίσως να μην περιορίζεται σε ένα άτομο ή ένα avatar.