Educație generală
Când oamenii vorbesc despre educație, uneori o asociază cu școlarizarea. Când văd sau aud acest cuvânt, mulți se gândesc la locuri precum școli sau universități. Cu toate acestea, educația este mai mult decât atât - este un proces social de viață, nu o pregătire pentru viața viitoare (Dewey, 1916). Din acest punct de vedere, educația este un act cu oamenii, mai degrabă asupra lor.
Educația este un proces care promovează învățarea sau dezvoltarea cunoștințelor, abilităților, valorilor, moralității, credințelor și obiceiurilor. În termeni generali, educația poate fi:
- Formal - la școală, de exemplu
- Non-formal - acest curs este un bun exemplu
- Informal - în viața de zi cu zi
Experții în domeniu consideră că învățăm tot timpul și că este posibil să nu fim conștienți de acest lucru. Învățarea este considerată în două moduri:
- ca proces, face parte din viața în lume, face parte din modul în care funcționează corpul nostru
- ca rezultat, este o nouă înțelegere sau apreciere a ceva
Cetățenia se referă la indivizii care lucrează împreună, la nivel local, național și internațional, pentru a crea schimbări semnificative în comunitatea în care trăiesc. Acest proces este benefic pentru oameni și este necesar pentru consolidarea și păstrarea democrației și a modului nostru de viață democratic. Este de la sine înțeles că cetățenia nu înseamnă doar obținerea pașaportului unei țări. Mai mult, în ultimele două decenii, un nou concept a apărut odată cu progresele tehnologiilor informatice, ale internetului și ale smartphone-urilor: cetățenia digitală. Cetățenia digitală se referă la utilizarea responsabilă a tehnologiei de către orice persoană care folosește computerele, internetul și dispozitivele digitale pentru a se implica în societate la orice nivel.
Educația pentru cetățenie include conștientizarea, dezvoltarea competențelor și a încrederii pentru a permite indivizilor să facă propriile alegeri și să își asume responsabilitatea pentru propria viață și pentru comunitățile lor (inclusiv cele online). Educația pentru cetățenie devine din ce în ce mai relevantă în multe țări, în care societatea democratică și instituțiile sale se confruntă cu amenințări.
După cum vă puteți imagina, educația, învățarea și cetățenia (digitală) nu sunt doar concepte separate, ci fac parte dintr-o imagine mai amplă a vieții noastre de zi cu zi. De fapt, există numeroase exemple de lideri ai gândirii care le-au combinat, printre care Aristotel, Socrate, Rousseau, Leonardo da Vinci, Einstein, Gandhi și Sugata Mitra. În cele ce urmează, citiți studiul de caz al Malalei Yousafzai, laureată a Premiului Nobel și activistă pentru educația fetelor.